Минатата 2021 година беше шестата најтопла година на Земјата од почетокот на мерењата, соопшти во четвртокот Националната океанска и атмосферска администрација на САД.

Просечната температура на површината на копното и океаните минатата година била за 1,51 степен повисока од просечната во 20 век, објави Националната управа за океани и атмосфера (NOAA) во новиот извештај. Посебна анализа на НАСА, исто така, заклучи дека 2021 година беше шестата најтопла година забележана и изедначена со 2018 година. Експертите од двете агенции рекоа дека трендот на глобалното затоплување првенствено е поттикнат од емисиите на стакленички гасови.

„Јасно е дека секоја од последните четири децении била потопла од претходната“, рече Расел Восе, раководител на одделот за следење на климата на NOAA.

„Се разбира, сето ова е поттикнато од зголемувањето на концентрацијата на гасовите што ја задржуваат топлината, како што е јаглерод диоксидот“.

Минатата година беше 45-та година по ред кога глобалните температури се искачија над просекот, што значи дека планетата немала година поладна од просекот од 1976 година, се вели во извештајот. Покрај тоа, сите години од 2013 до 2021 година се меѓу 10-те најтопли години од почетокот на водењето на евиденцијата во 1880 година.

Восе рече дека има „99 проценти шанси“ дека 2022 година исто така ќе се рангира во првите десет.

„Заклучокот е дека навистина не е важно како ја правите анализата – сите ви велат дека Земјата се загреала доста драматично. минатиот век“, рече тој.