Лесно е да се помисли дека продажбата на компјутери падна низ целиот свет минатата година поради недостиг на чипови, но тоа конвенционално размислување би било погрешно. Како што се испостави, Canalys известува дека испораките на компјутери се зголемиле за 15 проценти во 2021 година во однос на претходната година и се зголемиле за 27% во споредба со 2019 година, на неверојатни 341 милион продадени примероци.

Иако бројките во четвртиот квартал пораснаа за само 1% во споредба со претходната година, 2021 година сепак беше најдобрата година од 2012 година наваму.

Како што истакна висок аналитичар на Canalys, Ишан Дут, компјутерите имаа одлична година и покрај проблемите со снабдувањето со чипови, и тој верува дека компјутерите се цврсто вкоренети како дел од нашата работа и слободно време, со тоа што стана норма да имаме повеќе компјутери во ист дом. во развиените области на светот.

„За пазарот да забележи двоцифрен раст во текот на импресивната 2020 година, и покрај постојаното ограничување на понудата, доволно зборува за тоа колку силна била побарувачката за компјутери во последните 12 месеци. „Гледајќи долгорочно, најважните настани во 2021 година беа големите зголемувања на стапките на пенетрација и користење на компјутери“, изјави тој за Techcrunch.

Големи победници во 2021 година беа трите најзначајни производители на компјутери: Lenovo, HP и Dell, а Apple беше четврти. Вреди да се напомене дека иако сите имаа добра година, како што е прикажано на графиконот подолу, Apple имаше највисок раст во однос на претходната година од 28,3%, додека Acer беше втор со раст од 21,8% и покрај тоа што беше вкупно петти во однос на испорака на број.