Firefox отсекогаш бил посветен на приватноста, така што беше совршено оправдано да донесе една од неговите најдобри карактеристики во Android верзијата на Focus пребарувачот. Функцијата се нарекува „Вкупна заштита од колачиња“ и спречува следење на повеќе локации.

Firefox го прави ова со складирање на колачиња во виртуелна тегла за колачиња и спречување на веб-локациите да пристапат до информации за вашето онлајн однесување. Ова е стандардна практика за таргетирање реклами, така што компаниите знаат кои се вашите преференции за купување.

„Целосна заштита од колачиња“ е дел од десктоп верзијата на веб-прелистувачот и е стандардно овозможена, но беше потребно извесно време да се префрли на верзијата на Android. Всушност, ова е првиот мобилен прелистувач кој нуди ваква функција.

Бидејќи некои веб-локации нема да работат правилно додека прелистувачот го блокира пристапот до колачињата, тој користи SmartBlock и други поврзани функции за да ги одржува тие веб-локации оперативни.