Honor Magic UI 6.0 ќе биде воведен на некои постоечки уреди, почнувајќи од Magic3, Magic3 Pro и Pro +, кои ќе го добијат во првиот квартал од оваа година.

Потоа, во кварталот април-јуни, ќе се ажурираат Honor 50, 50 Pro, Honor 60 и 60 Pro. 50 SE ќе мора да почека до Q3 (сеуште нема информации за 50 Lite). Honor V40 duo, Honor Tablet V7 и V7 Pro, заедно со X30, X30i и X20, исто така, треба да се ажурираат во третиот квартал. Официјалната мапа на патот за ажурирање е подолу:

Magic UI 6.0 носи неколку подобрувања во функциите за мултитаскинг и повеќе уреди. Magic Live е платформа на дигитален асистент која користи локација, профили и вештачка интелигенција за да ги научи вашите навики и да понуди приспособени препораки и потсетници. За подобрена приватност, верзијата 6.0 се обидува да направи што е можно повеќе на уредот. Системот ќе ги препорача и најдобрите поставки за популарните апликации.

Потоа, тука е Multi-Windows, кој овозможува да се подели екранот помеѓу неколку апликации. Magic Live автоматски ќе открие содржина и ќе препорача да се вклучи Multi-Window кога е препорачано.

Honor Sharing поддржува споделување на екранот, тастатура и глувче. Исто така, може лесно да пренесува фајлови помеѓу телефон и компјутер со Windows со помош на Honor Connect, кој нуди конекција со голема брзина (1,2 Gbps) и мала латентност (10 ms).

Дополнително, Honor ја поддржува и апликацијата Your phone на Microsoft (барем во Кина). Тука е и Yoyo, кој управува со дистрибуцијата на известувањата помеѓу различни уреди – од телефони, паметни часовници до слушалки.

Magic UI 6.0 донесува и неколку „Turbo“ подобрувања, на пр. Link Turbo X ветува дека повторно ќе воспостави врска побрзо од Magic UI 5.0 во областите со послаби врски. GPU Turbo X малку ќе ги подобри перформансите на игрите – на пр. тестовите со Honor Magic3 покажаа дека просечната брзина на кадри се движи од 52,2 fps до 55 fps. Новиот Turbo X OS успева да задржи околу 20 проценти повеќе апликации во RAM меморијата отколку кај верзијата 5.0.