Новите откритија во врска со зоната со ултра мала брзина (ULVZ) – мистериозна структура сместена помеѓу обвивката на Земјата и јадрото – укажуваат на можноста тие да настанат од истите настани што му претходеле на формирањето на Месечината. Во таа зона, имено, сеизмичките бранови драстично ја намалуваат брзината, според некои истражувања и до 50 проценти.

Истражувањето беше предводено од Сурија Пачаи од Универзитетот во Јута и учесници од, меѓу другите, научници од Националниот универзитет на Австралија. Тимот употребил илјадници компјутерски модифицирани сеизмички бранови за да го истражи УЛВЗ под Коралното Море помеѓу Австралија и Нов Зеланд.

Областа е избрана поради високата фреквенција на земјотреси и сеизмички бранови што ги испуштаат овие настани. Според професорот на австралискиот универзитет Хрвоје Ткалчиќ, структурата на УЛВЗ долго време е научна мистерија, но новите откритија помогнаа да се развие најјасната слика досега.

– Користејќи го напредокот во сеизмологијата и математичката геофизика на Националниот универзитет во Австралија, покажавме дека УЛВЗ се состојат од слоеви. За време на милијарди години обликување и преобликување на Земјата, тие зони се мешаа во близина на јадрото на планетата, но во голема мера останаа недопрени. Тоа е како јајце во колач што не се меша со други состојки и покрај постојаното мешање насекаде околу него – објасни тој.

Тој ги нарече новите научни откритија значаен пробив што ги осветлува не само трагите за тоа како Земјата била формирана во раната фаза, туку и потврдува дека УЛВЗ се групи на остатоци од процеси кои се сосема исти како пред неколку милијарди години.

Пацаџи истакна дека најизненадувачкото откритие е дека УЛВЗ не е толку хомогена како што претходно мислеа научниците, туку „содржи силни структурни и композициски варијации во себе“.

Извор: Srbija Danas