AMD се подготвува да ја комплетира својата Radeon RX 6000 серија десктоп дискретни графички картички со два нови модела – RX 6500 XT и RX 6400. Двете ќе дебитираат како најмали картички на компанијата базирани на RDNA2 графичката архитектурa, со кодно име „Navi 24“. RX 6500 XT максимално го користи овој силикон, овозможувајќи ги сите 16 физички присутни компјутерски единици, кои работат на 1.024 стрим процесори. RX 6400 е значително намален, со 12 од 16 CU, што значи 768 процесори за пренос.

Navi 24 силиконот има 64-битен GDDR6 мемориски интерфејс, кој е поврзан со 4GB дискретна меморија на двата SKU. Оваа меморија работи при брзина на читање податоци од 14 Gbps, што доведува до 112 GB/s пропусен опсег на меморијата, пишува TechPowerUp. Интересно е дека Infinity Cache се враќа, во форма на мал кеш од 16 MB на матрица што го поддржува меморискиот потсистем.

RX 6500 XT може да има доволно моќ за е-спорт игри при 1080p, додека RX 6400 изгледа повеќе како картичка што би ја купиле само затоа што на вашиот процесор мј недостасува интегрирана графика (на пр. ако користите Ryzen 5000X процесор и само ви треба графичко решение кое ги исполнува најновите стандарди за I/O на екранот и забрзување на медиумите). Во овој момент, не знаеме дали Navi 24 е компатибилен со DirectX 12 Ultimate, односно содржи Ray акцелератори на своите компјутерски единици. Двете картички се очекува да бидат лансирани во првиот квартал на 2022 година.