Според најновите извештаи на Bloomberg, Apple најверојатно ќе го намали своето проектирано производство на телефони од iPhone 13 серијата во 2021 година за дури 10 милиони уреди.

Причината за ова намалување на производството е продолжениот недостаток на чипови, кои сега почнуваат да влијаат на најновата линија премиум смартфони на Apple, според извори запознаени со оваа тема.

Apple првично очекуваше да произведе 90 милиони уреди од iPhone 13 серијата до крајот на оваа година, но сега ќе треба овој проект да го намали на околу 80 милиони уреди.

Овој број е делумно намален затоа што Broadcom и Texas Instruments не можат да испорачаат доволно компоненти навреме. Apple of Texas Instruments купува некои чипови за прикажување, додека Broadcom е долгогодишен снабдувач на разни безжични компоненти.

Големите производители на чипови предупредија дека побарувачката ќе продолжи да го надминува производството до крајот на годината, а можеби и потоа, така што не се очекува стабилизација на пазарот во блиска иднина.