Ситуацијата во која растот на цените на компонентите доведува до поскапување на уредите најмногу би можела да ги погоди купувачите на телефони од средна и ниска класа.

Падот на продажбата, недостатокот на компоненти и инфлацијата се три фактори кои влијаат на цената на паметните телефони. Поради овој недостаток, но и зголемувањето на трошоците за монтажа на уредот, производителите се или ќе бидат принудени да ги зголемат цените.

Цените веќе почнаа да растат, а се очекува идната година да почне да се чувствува уште повеќе. Сите производители на процесори и компоненти најавија зголемување на цената: TSMC за 20 проценти, потоа MediaTek чии процесори исто така ги произведува TSMC и секако Qualcomm. Така, во периодот од октомври 2020. година до јуни 2021. година, цените на производите на Qualcomm и MediaTek се зголемија за 60 проценти.

Сето ова може да доведе до непријатна ситуација во која зголемувањето на цените на уредите ќе влијае на сегментацијата на производите на пазарот. Тоа значи дека уредите од премиум сегментот, од гледна точка на производителот, би можеле да станат поголем приоритет, бидејќи можат да заработат повеќе пари на нив.

Ова може да доведе до намалување на обемот на производство и купување на поевтини модели на паметни телефони од средниот и долниот сегмент, па изборот на купувачи на овие уреди може да биде многу тесен.

Извор: Telegraf.rs