Компанијата YouTube тестира подостапен план за претплата кој ви овозможува да гледате видеа на YouTube без реклами, но без можност да преземате видеа офлајн, да ги користите YouTube Music и репродукциите во позадина.

Меѓу првите што го забележаа новиот пакет Premium Lite се корисниците во Холандија, Финска и Шведска, а засега е познато само дека услугата се тестира во Европа.

Планот чини 6,99 евра (8,32 американски долари) месечно, додека нормалната цена е 11,99 евра (14,26 долари). YouTube потврди за The Verge дека ја тестира понудата и во Белгија, Данска, Луксембург и Норвешка со локални еквивалентни цени. За споредба, Netflix Basic чини 7,99 евра (9,50 американски долари) во неколку од овие региони.

Страницата YouTube Premium Lite наведува дека добивате YouTube и YouTube Kids без реклами на повеќе уреди, вклучувајќи мобилни уреди, компјутери и телевизори.

Претходно YouTube објави стимулации за плаќање на корисниците, вклучително и бесплатни производи како Google Stadium и карактеристики како автоматско преземање. Меѓутоа, од нејзиното лансирање и последователното ребрендирање, услугата отсекогаш била повеќе како пакет со вклучување на YouTube Music, што можеби нема да ги привлече оние што веќе плаќаат за Spotify или Apple Music.

Извор: B92.net