Следејќи ја меѓународната реакција поради претстојните ажурирања на нејзината политика за приватност, WhatsApp донекаде ги смени суровите последици што првично ги планираше за корисниците кои не ги прифаќаат, но не и целосно.

WhatsApp појаснува дека на ниту еден корисник нема да му биде избришана сметката или дека функционалноста на апликацијата ќе биде веднаш изгубена доколку не ги прифати новите упатства. Ова е чекор назад од она што WhatsApp им го кажуваше на корисниците досега.

Со објавата од февруари, на корисниците им беше експлицитно кажано дека оние што не ги прифаќаат новите упатства на платформата „нема да имаат целосна функционалност“ се додека не го сторат тоа. Заканата од губење на функционалноста сè уште постои, но нема да биде автоматска.

„Ќе можете да примате повици и известувања за кратко време, но нема да можете да читате или испраќате пораки од апликацијата“, најави тогаш WhatsApp.

Иако крајниот рок за прием беше на почетокот на февруари, повратните информации што ги доби компанијата, од многу голем број луѓе, доведоа до одложување на крајниот рок за 15-ти мај.

После тоа, луѓето што ги одобриле новите упатства нема да забележат никаква разлика во нивното секојдневно искуство во WhatsApp, ниту пак луѓето што не го имаат тоа – барем првично.

„После период од неколку недели, потсетувањето (да ги прифатиме условите за употреба) дека луѓето конечно се согласуваат станува многу упорно“, објавија од WhatsApp.

„Во текот на неколку недели, корисниците нема да можат да пристапат до нивните разговори, но ќе може да одговорат на дојдовните телефонски повици, видео повици направени преку WhatsApp, додаваат оттаму.

После тоа чекање, WhatsApp целосно ќе престане да испраќа пораки и повици до вашиот телефон (додека не прифатите).

Извор: B92.net