Веќе беше познато дека Samsung ќе претстави два нови преклопни смартфони подоцна оваа година, а според гласините, јужнокорејскиот технолошки гигант ќе ги лансира Galaxy Z Fold 3 и Z Flip 3 во месец јули. Клучните детали за Fold 3 се присутни на интернет веќе подолго време, а најновиот извештај протече во вид на рендер на дизајнот на Galaxy Z Flip 3. Според новите прикази објавени од типстерот по име Шчепан Карпиел-Булецка, рендерите откриваат дека Z Flip 3 има поголем секундарен екран во споредба со оригиналниот Flip модел. Израмнувањето на камерите е исто така променето.

Фотографиите откриваат дека телефонот со екран на преклоп, сепак, ќе има скриен механизам за преклопување во телото на уредот. Доаѓа во четири двотонски бои – виолетова, црна, бела, зелена. Досега две забележителни разлики откриваат дека флексибилниот уред има има поголем секундарен екран. Оригиналниот Flip има 1,1 инчен екран на капакот, а една од сликите покажува дека новиот екран е доволно голем за да може да читаат текстуални пораки.

Израмнувањето на камера модулот е исто така променето. Според протечените фотографии, телефонот ќе има поставка со двојна камера поставена вертикално. Претходните извештаи сугерираа дека предниот Flip ќе има поставка на задните камери од 12MP + 12MP. Уредот со кодно име Bloom 2, ќе има 10MP предна камера во внатрешноста на преклопниот дисплеј, во форма на отвор.