Според новите податоци од јапонската публикација Famitsu, Nintendo Switch достигна продажба од 19.410.000 примероци, што го поставува на шестото место на сите времиња по бројот на продадени конзоли во оваа држава. Со оглед дека продажбата на оваа конзола значајно порасна во претходната година, поради пандемијата, се очекува дека многу брзо, уште во текот на мај ќе ја престигне и PSP конзолата, која моментно е на петтото место.

Кривите на продажната укажуваат на тоа дека Switch ќе го достигне PlayStation 2 во ноември, а доколку овој тренд продолжи, ќе дојде на третото место во текот на 2022. година (кога ќе го престигне Nintendo 3DS). Од денешна перспектива, единствените две конзоли кои можат да ги сочуваат своите позиции се Game Boy (32.470.000 продадени примероци). За да ги достигне, Nintendo Switch мора барем во две години да се продава идентично добро како во 2020. година и во досегашниот период оваа година.

Уште еден фактор би можел да го отежни достигнувањето на првите две позиции на листата е глобалниот недостаток на чип. Според претседателот на Nintendo, Шунтаро Фуракаве, компанијата успеала да ги обезбеди сите неопходни сировини за производство на Switch конзолата, но не ја исклучува можноста во некоја поскора иднина да бидат соочени со тој проблем.