Витаминот К може да се најде во свежото овошје и зеленчук, сирењето, зелената салата и јајцата.

Витаминот К е познат и како витамин на „долговечноста“ и има функција во телото да спречи да се создаде згрутчување на крвта.

Најмногу може да го најдеме во темно-зелениот зеленчук.

Витаминот К има значајна улога и во метаболизмот и коските, сврзното ткиво и здравата функција на бубрезите.

Први знаци на недостаток на витамин К се:

– проблеми со цревата;
– крварење, слабо заздравување на раните;
– крварење од носот;
– зголемен умор;
– болна менструација.

Како да внесете витамин К во телото:

Како што веќе споменавме, витаминот влегува во телото преку храната или пак преку цревните бактерии кои што сами го произведуваат.

За жал витаминот К различно се апсорбира во цревата. Неговото апсорбирање варира во зависност од содржината на маст во храната и присуството на желудочната киселина во распон од 10 до 80 отсто.

Оние кои што консумираат масти во исхраната воглавно во облик на колбаси и длабоки масти, добиваат само мал дел од витаминот К.

Храна која е посебно богата со витамин K:

– зелје;
– спанаќ;
– виолетова зелка;
– брокула;
– карфиол;
– краставица;
– тиквички;
– домат;
– грав.

Извор: Kurir.rs