Веројатно досега сте слушнале за огромното протекување податоци на Facebook.

Загрозени се над 533 милиони корисници од 106 земји, чии лични податоци протекоа во јавноста, вклучувајќи меѓу другото, телефонски броеви, Facebook ID и родендени.

Вашето прво прашање, секако, ќе биде како да проверите дали меѓу нив се наоѓаат и вашите податоци. Постојат неколку места каде што можете да дознаете дали вашите податоци се загрозени. Една позната веб-локација што ја следи повредата на податоците е Have I Been Pwned. На страницата внесете ја вашата адреса за е-пошта. Ќе откриете не само дали сте биле дел од прекршувањето на Facebook, туку и било кои други повреди, во кои вашите податоци можеби се загрозени.

Ако сакате да го проверите својот телефонски број во однос на протечената база на податоци на Facebook, Gizmodo предложи алатка, која ја креираше веб локацијата наречена The News Every Day, во кој го внесувате својот телефонски број за да дознаете дали е дел од кршењето. Меѓутоа, оваа веб-локација не е толку позната, па додека за неа не се дознае повеќе, можеби ќе сакате да се придржувате само до горенаведената страница, во која можеби имате доверба.

Што ако дознаете дека вашите податоци се загрозени? Некои од чекорите кои можете да ги преземете се промена на лозинките на загрозените локации, употреба на менаџер на лозинки за да можете да креирате и следите единствени лозинки за секоја веб локација, да користите двостепена потврда на идентитетот заради дополнителна сигурност и да бидете во тек со вестите.

Протекоа личните податоци за половина милијарда корисници на Facebook