Компанијата се изјасни против планираната забрана за мотори со внатрешно согорување.

Раководството на Toyota ги предупреди американските власти за опасностите од планираните забрани и ограничувања на моторите со внатрешно согорување. Според газдите на јапонската компанија, целосно минувањето на електрични автомобили е сè уште невозможно поради недоволната инфраструктура, ниту е соодветно.

Официјалните лица на Toyota во Соединетите држави се строго против намерите на властите да забранат автомобили со мотори со внатрешно согорување по 2035 година. Мерката е веќе одобрена од владата на Калифорнија и е поддржана од властите во уште 13 држави.

„Транзицијата кон електрични возила бара колосални промени во инфраструктурата, технологијата, како и условите на пазарот. Аквизицијата на електрично возило денес е целосно нецелисходно, бидејќи неговото производство и работење предизвикуваат многу поголема штета на животната средина отколку хибридите од Toyota.

Јапонската компанија соопшти дека биле потребни 20 години за да се продадат 4 милиони хибриди во САД, така што нема начин да се продадат повеќе електрични автомобили во земјата за помалку време. Јапонците ги цитираат и статистичките податоци за продажбата за 2020 година, кои покажуваат дека само 2 проценти од новите автомобили купени во САД се целосно електрични.