Според извештаите на IHS, P3, OpenSignal и Meqyas за 2020 година, најдобрите 5G мрежи во Сеул, Амстердам, Мадрид, Цирих, Хонг Конг и Ријад беа токму мрежите изградени од Huawei.

Минатогодишните предвидувања за забрзано воведување на 5G функционалноста во областа на мрежите и уредите се остварија, па бројот на глобални 5G претплати ширум светот достигна 200 милиони, додека беа изградени дури 800.000 5G локации. Благодарение на примената на оваа технологија, целокупното корисничко искуство е подобрено повеќе од десет пати, беше посочено за време на онлајн конференцијата на Huawei за медиуми и аналитичари, пред најголемиот глобален настан „Мобилен светски конгрес Шангај 2021“ од областа на информациите технологија.

Според Ријан Динг, извршен директор и претседател на деловната група „Кариер“, Huawei им овозможил на операторите стабилно работење во текот на пандемиската година со развивање на 300 нови мрежи во повеќе од 170 земји. На овој начин, не само што им помогна да обезбедат услуги побрзо и поефикасно, туку и да го прошират бизнисот со 22 милиони нови корисници на безжична мрежа. Благодарение на тоа, корисниците можеа да уживаат во предностите на телекомуникациската технологија во различни сфери предизвикани од пандемијата, но и успешно да ја извршуваат својата работа од дома.

5G станува дел од основните производствени процеси во индустријата

5G апликации се имплементирани во повеќе од 20 индустрии, како што се производство, здравство, образование и логистика. Динг потсети на примерите на добра практика во Кина каде употребата на 5G во рударската индустрија ја зголеми безбедноста и ефикасноста на барањата за рударски работи.

“5G се развива побрзо отколку што очекувавме. Повеќе од 140 комерцијални 5G мрежи се распоредени во 59 земји, а повеќе од 50 проценти од нив се направени од Huawei. Над 68 проценти од 5G телефоните се испорачани во Кина, и повеќе од 200 5G во моментов се достапни модули и индустриски уреди кои ја поддржуваат оваа технологија “, посочи Рајан Динг и најави широка примена на 5G апликации во индустријата за 2021 година.

„5G веќе не е наменет само за напредни корисници кои прво ги пробуваат сите технолошки иновации, но сега станува достапен за многу поширока група на луѓе. Оваа технологија ќе ги олесни нашите секојдневни активности, а за следната година очекуваме развој на значајни 5G апликации што може да се примени на различни полиња. „Операторите ќе мораат да развиваат нови можности во областите на планирање, имплементација, одржување, оптимизација и други операции, со цел да напредуваат и понатаму да ја развиваат мрежата“, рече Ријан Динг.

Пенг Сонг, претседател на Одделот за продажба на маркетинг и решенија на Huawei Carrier, најави објавување на Белата книга NetX 2025. Оваа книга е единствен водич што покажува како ќе изгледа иднината на телекомуникациите. Покрај тоа, тој го објаснува пристапот на Huawei кон целните мрежи на операторот, вклучувајќи препораки за развој и важни иновативни технологии за 2025 година.

Извор: Huawei