Остро сетило за мирис е моќна способност која ја делат многу организми.

Меѓутоа, се покажа тешко да се размножи по вештачки пат. Истражувачите комбинирале биолошки и инженерски елементи за да го создадат она што е познато како биохибридна компонента. Нивниот сензор на испарливи органски соединенија може ефикасно да ги открие мирисите во гасовидна форма. Се надеваат дека ќе го усовршат концептот за употреба во медицинска дијагностика и во откривање на опасни материјали. Електронските уреди како што се камери, микрофони и сензори за притисок им овозможуваат на машините оптички, акустично и физички да го осетат и квантифицираат своето опкружување. Меѓутоа, нашето сетило за мирис се покажа многу тешко за вештачко размножување, иако е едно од најстарите сетила на природата.

 

Еволуцијата го подобруваше ова чувство со милиони години, а истражувачите работат напорно за да го достигнат. Мирисите, хемиски потписи во воздухот, можат да носат корисни информации за околината или примероците што се истражуваат. Меѓутоа, овие информации не се добро искористени поради недостаток на сензори со доволна осетливост и селективност. Тим научници од Универзитетот во Токио ги комбинираше постојните биолошки сензори со вештачки системи, за да создадат високо осетливи сензори на испарливи органски соединенија (volatile organic compound – VOC).

Професорот Такеучи и неговиот тим во основа вградија збир на мирисни рецептори на инсектите во уред што ги храни рецепторите со одредени мириси и чита како рецепторите реагираат на тие мириси. Анализата на електричните сигнали од мирисните рецептори укажува кои молекули ги активирале сигналите. Овој метод дава голема чувствителност и е можен благодарение на начинот на кој рецепторите се физички врзани во липидните двослоеви.

Рецепторите реагираат на молекулите во капка течност, па еден од главните предизвици беше да се направи уред за трансплантација на молекули од воздухот во тие капки. Со овој систем, истражувачите во здивот на испитаниците успеале да откријат траги од хемикалијата октенол, наречена и алкохол од печурки, за која е познато дека привлекува комарци Понатамошните усовршувања може да помогнат да не ги мериме само опасните материјали и опасностите по животната средина, туку можеби дури и раната фаза на болеста, која би била детектирана во здивот и телесниот мирис на пациентот.