Apple оваа година го презеде приматот во индустријата на паметни телефони со процесорот A14 Bionic, што претставува првиот паметен чип базиран на 5nm процес. Како што се очекуваше, A14 Bionic постави нови мерила за перформанси за смартфон чиповите. Се чини дека Apple веројатно ќе ја задржи водечката улога во индустријата за паметни телефони следната година, со избор на уште поефикасен процес од 5nm+, а можеби ќе се префрли на 4nm процес на TSMC во 2022 година.

Најновите шпекулации пристигнаа благодарение на извештајот на TrendForce, кој тврди дека Apple ќе ја користи напредната линија на TSMC за производство на 5 nm+ чип A15 Bionic, што ќе се најде во iPhone и iPad уредите од следната генерација. Уште поважно, темпото на иновации ќе продолжи и следната година, бидејќи се очекува TSMC дополнително да ја намали големината на 4nm, а Apple ќе биде меѓу првите што ќе го искористи за својот A16 Bionic чип.

Како општо правило, помал процес значи поголема ефикасност и подобри перформанси кога станува збор за процесорите. „Гледајќи нанапред до 2021 година, покрај 5nm+ табли за A15 Bionic SoC“, се наведува во извештајот во врска со транзицијата на Apple на 5nm+ процес следната година. „Врз основа на сегашните податоци, веројатно е дека Apple ќе продолжи да ги произведува своите A16 чипови со употреба на 4nm технологија на процес“, се додава во извештајот. Покрај тоа што компанијата ќе ги користи помалите нодови на TSMC, следната година би можело да почне и пробно производство на пробната серија на претстојните AMD Zen 4 процесори базирани на 5nm.

Меѓутоа, многу е веројатно дека Apple ќе се потпре на 5nm+ и 4nm процес на TSMC за производство на новите процесори во идните Mac компјутери, по производството на 5nm M1 чип, што дебитираше неодамна во новите Macbook Air, MacBook Pro и Mac Mini. Ќе биде интересно да се види колкаво подобрување на перформансите може Apple да испорача со сопствените чипови, по преминот на се помали и енергетски поефикасни нодови.