Американското деловно списание „Форбс“ издвои пет технолошки трендови за кои смета дека треба да бидеме подготвени во 2021 година и кои можат да обезбедат адекватен одговор на општествените предизвици.

1. Првиот тренд е вештачката интелигенција, за која се претпоставува дека ќе биде позабележителна следната година од кога било, и ќе им помогне на луѓето да го разберат светот во кој живеат.

Тоа би можело да биде особено важно во борбата против пандемијата на коронавирусот. Алгоритмите за вештачка интелигенција можат да бидат софистицирано решение за проблемите и предизвиците предизвикани од пандемијата. Меѓу другото, корисно е за следење на лица со кои заразено лице контактирало или за анализа на голема количина на податоци за пандемија.

Вештачката интелигенција ќе биде подеднакво корисна и во бизнисот. Првенствено кога станува збор за користење на таа технологија за разбирање на навиките на потрошувачите. И ова е овозможено со фактот дека луѓето сè повеќе ги вршат своите активности на Интернет. Врз основа на тоа, компаниите ќе знаат како подобро да го организираат својот бизнис.

2. Во 2021 година, роботите, беспилотните летала и автономните возила сè повеќе ќе бидат дел од нашето секојдневие. Транспортните средства за самостојно управување ќе бидат особено застапени во јавниот превоз, кој има се повеќе корисници.

Поголемата употреба на роботи ќе го направи животот уште полесен за луѓето. Нивната важност во здравствените активности е се поголема како резултат на пандемијата, така што тие ќе помогнат да се намали ризикот од инфекција со коронавирус. Тие ќе можат да се користат како здравствени советници – достапни 24 часа на ден.

Трендот на зголемување на употребата на беспилотни летала ќе продолжи. Се очекува да се користи значително повеќе за испорака на лекови и други потреби.

3. Интернет-платформите треба да бидат уште попопуларни следната година. Многу популарни ќе бидат оние прилагодени на потребите на корисниците, меѓу кои луѓето се принудени да работат од своите домови. Најдобар пример за ова е „Zoom“, што во голема мера овозмож извршување на разни задачи.

4. Не е можно да се зборува за технолошки трендови во 2021 година, без да се спомене 5G технологијата, што не значи само побрз интернет. Оваа технологија отвора широк спектар на можности, а една од нив е поголема автоматизација на разни операции.

5. Се повеќе се зборува за виртуелна и зголемена или зголемена реалност. Двата вида реалност ќе бидат особено важни ако пандемијата продолжи и следната година. Преместувањето активности во виртуелна и додадена реалност придонесува за намалување на ризикот од инфекција со коронавирус.

Извор: Klix.ba