Google почнa да емитува повеќе реклами во видеата на YouTube. Промената стапи на сила на 27 јули, објави веб-страница 9to5Google.

Во повеќето видеа на YouTube, промотивните видеа се вметнуваа на самиот почеток, но рекламите можеа да бидат поставени и на средина на видеото. Со новите промени, тимот на YouTube ги отстрани ограничувањата за „пауза за реклама“ на средина на видеото.

Според досегашните правила, видеото мораше да биде долго најмалку 10 минути за да вметне „пауза за реклами“ во него. Новите правила овозможуваат вметнување реклами во средината на 8-минутните видеа.

Другата планирана промена е уште поважна: Google стандардно ја активира „паузата за реклама“ во средина на видеата за сите видеа што се во согласност со политиките за услуги за овој формат на реклами.

Паузите за реклами ќе бидат вклучени во новите и старите видеа. Покрај тоа, поставката ќе се активира дури и за оние видеа во кои авторите претходно одлучиле да не вклучуваат „паузи за реклами“.

Сепак, авторите на содржината и креаторите потоа можат рачно да го оневозможат овој вид реклама.