Во Судан постојат 250 гробници, но овие пирамиди не се популарни како оние во Египет.

Високи помеѓу шест и 30 метри, пирамидите имаат бази и станици, а изградени се помеѓу 720 и 300 години пред нашата ера.

Откако ќе ги обиколите величествените египетски пирамиди, ќе го завршите крстарењето по Нил тогаш треба да се препуштите на уживање во речиси непознатите пирамиди во Судан.

Суданските пирамиди исто така се задоволувачки поради својата историја, структура и убавина, а за уживање во оваа сцена нема да ви пречи метежот на љубопитните туристи затоа што престолнината речиси и да е празна.

Мерое бил главен град на кралското Куш кое владеело во нубиските краеви. Нивните пирамиди, високи помеѓу шест и 30 метри навистина го одземаат здивот.

Влезовите на пирамидите се свртени кон исток како знак на поздрав на изгревањето на сонцето. Стилот на градење е набиски, а го красат декоративни елементи инспирирани од уметноста на Египет, античка Грција и Рим поради што често се претставени и реликвии кои се наоѓаат на листата на УНЕСКО.

Извор: Srbija Danas