Microsoft планира да објави свој антивирусен одбранбен софтвер за Android и iOS до крајот на оваа година.

Софтверот развива апликации за мобилниот оперативен систем кој е дизајниран да обезбеди превенција од вируси.

Од компанијата се уште не окриваат што ќе може се таа да прави, но планираат да направат преглед на следната конференција. Мобилната апликација доаѓа по ревидирање на антивирусот за Mac системите.

Една од најголемите цели на Defender е превенција од крадење на идентитети, лозинки и други кориснички податоци кои би наштетиле на луѓето во светот.

Microsoft ќе се придружи на растечкиот пазар како би ги спречиле злонамерните софтвери на андроид апликацијата најавуваат од компанијата.