Facebook објави дека блокирал десетици лажни профили на Instagram и Facebook, поради ширење на политичка пропаганда од Русија, Иран, Мјанмар и Виетнам. Кампањите од Иран биле насочени кон победата против приврзаниците на Трамп во САД, пишува PC Press.

Кампањите биле фокусирани на внатрешната политика на САД и победата над Трамп. Лажните профили споделувале лажни вести за изборите во САД, христијанството, американската имиграциска политика и односите помеѓу САД и Иран.

Некои од профилите се обидоа да стапат во контакт со јавни личности, да објавуваат постови на различни групи и многу повеќе. Социјалната мрежа потенцирала дека ова е постојан безбедносен предизвик за нив и дека тие постојано работат на отстранување на ваквите нарачки од мрежата.