Калифорнија го истражува обелоденувањето на информациите за корисниците на Facebook на Кембриџ Аналитика и други партнери, открија властите во САД.

Властите во Калифорнија бараат една од најголемите социјални мрежи да одговори на судската покана.

Откривањето на истрагата е најновата лоша вест за Facebook, кои веќе се под истрага во 47 американски држави.

Некои држави, особено Њујорк и Небраска, изразија загриженост дека Facebook и други големи технолошки компании, со објавување на податоци за потрошувачите, ги изложуваат на потенцијални кражби на податоци и зголемени цени на рекламирање.

Facebook засега не ги коментираше обвинувањата.