Не го заборавајте вашиот смартфон на полнач

Ако го заборавате на полнач или пак, цела вечер го оставате да се „преполни“, правите голема штета на батеријата. Откако таа ќе постигне 100%, повремено добива кратки дополнителни полнења за да се одржи на тој процент. Ова ја одржува батеријата под стрес, што потоа ја нарушува внатрешната хемија. Откако ќе се наполни до 100%, вие треба веднаш да го тргнете смартфонот од струја. Ова е исто како да ги опуштите мускулите по долго и напорно вежбање. Вие би станале многу нервозни и истоштени доколку со часови вежбате без прекин.

Обидете се да не го полните до 100%

Барем кога немате потреба од тоа. Батериите не мора да бидат целосно наполнети, ниту пак имаат таква желба за да работат оптимално. Најдобро е да не ги полните до крај, бидејќи стресот предизвикан од висок напон може да ја намали нејзината функционалност. Можеби ова ви изгледа спротивно на вашата цел да го одржите смартфонот оперативен во текот на целиот ден, но доволно е да го полните во кратки интервали за да спречите тој да ви се изгаси и притоа да ја заштитите батеријата.

Не дозволувајте да се прегрева

Батериите во смартфоните се многу чувствителни на топлина, па затоа и се препорачува да ги отстраните оние маски што дополнително ги загреваат додека ги полните. Ако забележувате дека вашиот уред се загрева за време на полнењето, извадете ја касата пред да го приклучите во струја. Исто така, ако сте на отворено, заштитете го смартфонот така што ќе го тргнете од сончевите зраци.