Откриен големиот проект на Цукерберг: Овој гаџет ќе ги замени смартфоните!

На прашањето што ќе ги замени паметните телефони, одговорот на Марк Цукерберг гласи очилата со проширена реалност, на кои веќе некое време работи Facebook.

Facebook веќе одамна е многу повеќе од социјална мрежа. Денес тоа е и хардверска компанија која продава паметни екрани и очила за виртуелна реалност, а развива и сопствена криптовалута Libra.

Но, се чини дека ниту еден од тие проекти не е важен како Orion на кој Facebook работи веќе подолго време и кој би можел целосно да го промени начинот на кој комуницираме, пристапуваме и ги споделуваме содржините.

Станува збор за очила за проширена реалност коишто компанијата на Цукерберг ги развива со соработка со Luxottica, компанија која држи брендови како што се Ray Ban и Oakley и која што исто така соработуваше со Google за развој на паметните очила на технолошкиот гигант.

За првиот човек на Facebook, проектот “Orion” е еден од најголемите приоритети, затоа што доколку неговите предвидувања се покажат како точни, тогаш навистина би можеле да направат револуција на пазарот и да означат почеток на крајот на паметните телефони.

Интерните ограноци на Facebook веќе подолго време ги развиваат таквите очила, но досега нивните напори не вродиле со плод поради проблеми со дизајнот и димензиите, затоа што не можат да направат геџет кој ќе ги има димензиите како кај обичните очила, односно нема да биде наметлив, а истовремено ќе ги поддржува најновите технологии.

Со таквите очила ќе можеме да разговараме, би имале камера за фотографирање и пренос во живо на социјалните мрежи, а од внатрешната страна на стаклата би се прикажувала содржина, известувања и слично.

Извор: Zimo.hr