Јапонците промовираат нов летечки мотоцикл

Јапонската компанија A.L.I. Technologies разви интересен модел на пловечки и летечки мотоцикл сличен на џет. Иновативното возило ќе дебитира на Саемот за автомобили во Токио следниот месец,

Станува збор за моделот Speeder, кој има тело направено од карбонски влакна за да се намали вкупната тежина. Во предниот и задниот дел се наоѓаат два мотори кои користат погони за да создадат вртежна сила, со мали пропелери на страните кои го контролираат движењето напред и вртењето.

Speeder е во состојба да се движи вертикално и да се движи на височина од неколку десетина сантиметри над земјата. Слетувањето се врши и вертикално. Масовното производство на летачки мотоцикли е предвидено да започне во втората половина на 2021 година.