Плановите на Ford за Европа: Осум електрични возила оваа година, 17 до 2024 година

Компанијата Ford Motor најави лансирање на 17 електрични возила во период до 2024 година, од кои осум до крајот на оваа година.

Од Ford велат дека очекуваат најголем број од продадените возила до 2022 година да бидат од набавка на електрични возила.

Очекувањата на компанијата се до тогаш да продаде дури милион електрични автомобили, објави Reuters.

Ford претходно оваа година објави дека сите нивни возила ќе добијат и електрична опција, поточно, лансирање возила со малку хибридна технологија, plug-in хибрид или возила на чист електричен погон.

Благиот хибрид користи електромотор за да му помогне на моторот со внатрешно согорување, додека целиот хибрид има поголем електромотор и батерија како благиот хибрид. Може да управува автомобил со електромотор на кратки растојанија, а својата батерија ја полни користејќи мотор или регенеративно сопирање.

Хибридот на приклучок може да се полни со буквално приклучување на јавна станица за полнење. Нуди поголем целосно електричен опсег благодарение на поголем батериски пакет и електромотор.

Оваа автомобилска компанија во моментов минува низ процес на реструктуирање на деловните активности во Европа, откако во јуни најави елиминација на 12.000 работни места, затворање на пет постројки и намалување на бројот на смените во уште некои фабрики во Европа до крајот на 2020 година, во обид да го врати европскиот регион на патеката на профитабилност.