Постојат многу начини да го отклучите вашиот Tesla Model 3, како на пример со паметен клуч или мобилна апликација. Една сопственичка на автомобилот открила нов биохак: таа вградила RFID чип во раката, па го отклучува автомобилот само со едно движење.

Жената позната само како Amye DD, го извлекла чипот од нејзината паметна картичка на Tesla Model 3 и создала имплант, кој го вбризгала во раката. Иако можеби звучи лудо да се инјектира технологија под вашата кожа, методот е исто така сличен на имплантантите што ги ставаме на нашите миленици за идентификација.

Таа веќе имала еден ваков чип во рака и првично одлучила дека може да ги пренесе информациите од паметната картичка во неа, но безбедносниот систем на Tesla Model 3 не го дозволувал тоа.

Потоа, едноставно ја расклопила картичката, го отстранила чипот RFID и ја сместила во биополимер, што може безбедно да се всади во раката.

Целата приказна не е само чудна, туку и непрактична, затоа што чипот Tesla Model 3 RFID не е наменет како примарен начин за отклучување на автомобилот. Картата со него е резервна варијанта, што се дава на некој, на кој не сакате да дадете целосен пристап до вашиот профил на Tesla – како лицето што го паркира вашиот автомобил пред скап ресторан.

Се разбира, кога чипот е дел од вашето тело, тоа нема начин како да се направи.