Кулата Робинсон е облакодер што и се спротивставува на гравитацијата

Кога архитектурата е во состојба да го подобри структурниот и културниот контекст на еден град, она што излегува од него може да биде само неверојатно. Ова е случај на кулата Робинсон, одржливиот облакодер кој им пркоси на законите на гравитација.

Изградбата на кулата за Сингапур значеше вистинска ревитализација на урбаниот контекст. Дизајнирана од Kohn Pedersen Fox Associates, ја редефинира областа преку зграда со канцеларии и бутици.

Кулата на Сингапур се издвојува по својот дизајн и структура: горниот дел всушност изгледа како да лебди во однос на долниот. Големата стаклена површина ја прави Робинсон кулата етерична и се карактеризира со импозантен минимализам и внатре и надвор. Природната светлина што ја осветлува на своите 20 ката, исто така наоѓа простор за градината која е отворена за јавноста и тоа ја разликува структурата.