Гугл ќе користи рециклирани материјали во сите хардверски производи до крајот на 2022

Гугл отсекогаш се сметаше за софтверска компанија, но во последниве години се зголемува и нивниот интерес за хардвер. Во моментов, нивното портфолио вклучува разновидни гаџети, вклучувајќи паметни телефони на Google Pixel, лаптопи на Pixelbook, паметни звучници на Google Home, термостатите Nest и многу повеќе.

Компанијата неодамна потврди дека ќе започне да користи рециклирани материјали во своите хардверски производи, а оваа иницијатива ќе го покрие целокупното производство до 2022 година.

Всушност, ова е уште еден обид од страна на компанијата да финансира и развива уреди што се еколошки. На пример, во изминатите две години (2017 и 2018 година), емисијата на јаглерод од нивните производи е намалена за повеќе од 40%, пренесува Pocket-Lint.