MacBook Air (2019) и MacBook Pro (2020) ќе добијат нов тип на тастатура

Apple ја разгледува можноста да престане со користење на т.н. „Buttery“ тастатура во своите лаптопи, која дебитираше во 2015 година. Наместо тоа, компанијата веќе работи на нов дизајн. Информацијата ја објави популарниот аналитичар Минг-Чи Куо. Според него, првите уреди со новата тастатура ќе бидат Apple MacBook Air (2019) и MacBook Pro (2020).

Сопствениците на сегашните модели на MacBook и MacBook Pro веќе подолго време се жалат на разни недостатоци кај тастатурата. Во некои случаи, копчињата функционираат на необичен начин, а некогаш дури и воопшто не функционираат. Овие проблеми се предизвикани од навлегување на прав и други минијатурни честички во внатрешноста, што се чини дека ги создава проблемите. Apple веќе им се извини на корисниците и призна дека мал број лаптопи се погодени од вакви дефекти. Компанијата, исто така, вети бесплатна поправка на тастатурите.

Високите трошоци за производство на „Buttery“ тастатурата се другата причина, поради која компанијата сака да се откаже од нив. Новиот дизајн оваа година ќе биде достапен само за надградената верзија на MacBook Air (2019), што ќе ја видиме во наредните месеци. На овој начин, Apple сака да види како корисниците ќе реагираат пред да почнат да ја користат оваа компонента на сите нивни лаптопи.