Експертите од Универзитетот во Квинсленд понудија интересен начин со кој во иднина ќе може да се заштитат крајбрежјата од ветер и силни бранови. Факт е дека силните бранови за време на лоши временски услови и бури можат да ги уништат урбаните крајбрежни згради.

Бидејќи научниците не можат да ги контролираат природните процеси, тие предложија да создадат вештачка лебдечка шума што ќе го заштити брегот. Шумата е заоблена лебдечка структура долга околу еден километар.

Пловечката шума ќе се гради на места каде што брановите поради силниот ветер стануваат се поголеми и поопасни. Научниците веруваат дека флексибилните конструкции од пластични и бетонски цевки со висина од околу 20 метри ќе можат да ги спречат силните налети на ветерот.

Цевките ќе бидат доволно флексибилни за да не се скршат. Исто така, дел од водата може да влезе во цевките, дополнително помагајќи да се намали моќта на брановите. Технологијата на пловечки шуми веќе е патентирана од Универзитетот во Квинсленд, а научниците очекуваат нивниот развој да биде корисен во земјите каде што веројатноста за појава на силни бури е висока, на пример во Бангладеш, Мозамбик, Тајван и Филипините.