„Фејсбук“ ги заостри правилата за пренос во живо за своите корисници во пресрет на состанокот на светските лидери со цел сузбивање на онлајн насилствата, по масакрот во Крајстчерч.

Компанијата соопшти дека воведува нова политика за користење на услугата „Фејсбук лајф“, привремено ограничувајќи го пристапот на лицата кои се соочиле со дисциплински постапки за кршење на најсериозните правила на компанијата, на кое било место на сајтот.

Ова следи по масакрот во двете џамии во Нов Зеланд, кога терористот Брентон Тарант уби 49 луѓе, а при тоа убивањето го емитуваше во живо на „Фејсбук“.