Ако сте склони кон сериозни алергиски реакции, на кикирики или убод од инсекти, носењето епинефрин (како што е EpiPen) може да биде од витално значење. Овие инјекции често се гломазни, а постои и реална шанса да ги изгубите пред да ви затребаат. Студентите од Универзитетот Рајс имаат (релативно) едноставно решение: ставање една инјекција на рачниот зглоб.

Развија носечки EpiWear, кој ја крие преклопната инјекција на епинефринот во уредот кој не е многу поголем од еден часовник. Ако неочекувано ви се случи алергиска реакција, вие само треба да ја расклопите, да ја извадете сигуросната рачка за заклучување и притиснете го копчето кога сте подготвени да инјектирате лек во бутот. Тимот е многу свесен за безбедносните прашања. Склопливиот троделен дизајн прави речиси невозможно случајно да се активира иглата, а постојат и планови за футролата која би го спречила тастерот да притисне било кое копче додека инекцијата не е неопходна.

Концептот EpiWear е сè уште нов, до степен до кој е изработен од 3D печатени делови. Студентите планираат да го усовршат, за да биде помал, софистициран изглед кој би бил поприфатлив за ноќно излегување. Тие дури и размислуваат за додавање на функционалност на часовникот така што да има дополнителна корисна вредност, а не само да стои на вашиот зглоб во обични ситуации.

Ако заживее и стане реалност, веројатно не ќе морате да се чувствувате непријатно кога со себе ќе носите инекција која ви го спасува животот, а вие не ќе мора да се грижите дали сте ја оставиле некаде, фрлиле или сте ја изгубиле. Поради ова, ние мора да се запрашаме дали таквиот уред или концепт може да биде од интерес за компании како што е Apple, за кој се вели дека работи на неинвазивен метод на следење на гликоза во крвта мерено преку Apple Watch.

Извор: PC Press