Автопатот E39 во Норвешка, важи се еден од најубавите патишта на светот бидејќи се протега низ целиот западен брег од Кристијанштад до Трондхајм. Се состои од 1.100 километри кои минуваат преку езера и реки, водопади, планини и бројни фјордови.

Но, оваа делница е испрекината со делови кои мора да се минат со траект пред да се продолжи патот. Затоа, времето на патување е 21 час. Сепак, Норвешка има план да изгради подводни тунели низ фјордовите, со што двојно би се скратило времето на патување.

Менаџерите на проектот очекуваат дека до 2025 година ќе бидат завршени барем 33% од работите, а целата рута се до 2050 година.