Понекогаш се доволни само 15 минути нежни автомобилски вибрации за намалување на будноста на возачот, и, следствено, да се предизвика поспаност, велат научниците, и го повикуваат производителите на автомобили со намалување на овие вибрации да спасат животи.

„Нашата студија покажува дека постојаните вибрации на ниските фреквенции, оние на кои сме изложени при возење, прогресивно предизвикуваат поспаност и кај луѓето кои се добро одморени и здрави“, вели авторот на една таква студија, Стивен Робинсон.

Студијата ја спровел Универзитетот во Мелбурн, Австралија, земја во која 20 проценти од фаталните сообраќајни несреќи биле предизвикани од премор. Бројките се подеднакво високи и во Европа.

„Петнаесет минути од почетокот на возењето полека се јавува поспаност. Веќе по половина час тоа значително влијае на способноста на возачот да остане фокусиран и буден“, вели Робинсон.

Целосниот текст може да го прочитате на автомобилскиот портал Додај Гас