Новите сознанија кои се стекнати со помош на сондата Џуно, која орбитира околу Јупитер, наведуваат на заклучок дека на оваа планета може да има вода и дека уште како млада планета имала проблем во развојот.

Но, тоа не е се, неговото магнетно поле има два јужни пола. Уште други низа откритија фрлаат ново светло на плантете оддалечена од Сoнцето речеиси 800.000 милиони километри.

Со помош на најосетливиот инфрацрвен телескоп на Хаваите, утврдено е дека на Големата црвана дамка, Јупетеровата бура, има траги ос вода.

Кон тоа придонесе сондата Џуно, која може да се спушти најдлабоко. Ако знаеме дека Јупитер е богат со водород, а сега е откриен кислород, тоа значи дела лесно може да дојде до стварање вода.

Она што се уште не може да се знае е колку вода на Јупитер може да има.

Ако се знае дека повеќето месечини кои орбитираат околу Јупитер се составенио од вода, логично е да се претпостави дека и наводенета цела негова околина.

Малку похрабрите научници како Мет Адамковикс, професор по физика и астрономија, тврдат дека тоа може да значи оти на Јупитер има живот.

„Таму каде потенцијално има течна вода не може да се исклучи можноста за живот“, вели Адамковикс, предупредувајќи дека сепак сме далеку од евентуално пронаоѓање живот на најголемата плнета во сончевиот систем.

Молекулите на гас тешко сраснувале, па затоа Јупитер поспоро се развивал.

Извор: B92.net