Huawei го прикажа новиот Mate 20 Lite во Македонија

На посебен настан за медиумите што се одржа денеска, компанијата Huawei го претстави својот најнов смартфон Huawei Mate 20 Lite. 

Ако барате пример за тоа како се развива Huawei како бренд и компанија, само треба да ја разгледате главната серија Mate. Уште со објавата на Huawei Mate 10, се гледа посветеноста на Huawei кон иновации и надминување на сите предизвици. Овој дух на борба се претвори во омилен уред за деловни корисници ширум светот. Нејзиниот успех е предодреден со нејзиното име.

Како проекција на моќниот и харизматичен лидер, Huawei Mate 20 Lite има иновативна 6-инчни FullView двојна рефлексија, рефлектирајќи ја светлината на начин кој видливо ја збогатува палетата на бои. Врз основа на новиот модерен чипсет Кирин 710, смартфонот работи под новиот EMUI 8.2 интерфејс – добитна комбинација за најпрометните денови. Традиционалната моќ за Huawei е фотографијата и Мате 20 lite не е исклучок, тука имаме систем од 4 комори со вештачка интелигенција, кое е важно во светот на бизнисот.

HUAWEI Mate 20 lite целосно ги разгледува потребите за дизајн на корисниците. Со сооднос на форматот 19:5:9, 6,3-инчниот нов FHD + FullView дисплеј, заедно со телото на тенкиот уред, го прават уредот совршен за корисниците да уживаат во игри и видеа.

Технолошкиот напредок на компанијата овозможи Mate 20 Lite да има поголем 6,3-инчен дисплеј, како и подобрени пропорции од 4% во однос на куќиштето за прикажување. Реално, според големината, Mate 20 Lite е идентичен со неговите претходници, но рамките за прикажување се помали – горните се намалени за 67%, а пониските за 40%. Во поглед на боите, бизнисот не мора да значи црна или здодевна. Huawei Mate 20 Lite е достапен во три бои – црно, сафирно сино и платинско злато.

 

Mate 20 lite е експерт во 3D моделирање на лицето, при што ги препознава и анализира неговите 5 основни зони и одредува кои од нив е најсоодветно да се потенцира. Благодарение на специјални ефекти со решетка, камерата потсетува на 5-те основни типа на професионално студиско осветлување. Еве малку детали кои од нив каде наоѓаат најголема примена:

Меко осветлување (ефект Rembrandt): осветлувањето Rembrandt, чие име доаѓа од познатата слика “Сликата на еден човек” на холандскиот уметник, е класичен метод за осветлување во машката портрет фотографија. Кај него треба да се создаде основен извор на осветлување од едната страна на лицето како се користи интеракцијата помеѓу светлината и сенката за создавање на триаголен облик на осветлување, паѓа под очите на фотографски објект.

Осветлување на пеперутка: Целта на овој тип на осветлување е светлината да падне директно и над центарот на лицето на објектот. Светлината паѓа под 45 степени од врвот до долниот дел на лицето, формирајќи сенка под носната област слична форма на пеперутка. Пеперутка тип осветлување создава слаба сенка под носот, по продолжението на наборите околу устата и очите, како и на двете образи. Овој тип е идеален за женската портрет фотографија, бидејќи го прави лицето на објектот послабо, со нагласени јаболчниците, како што додава длабочина во кадарот.

 

Сценско осветлување: Тоа ја нагласува атмосферата на драматичната сцена или претстава, каде боите се живи и аглите на осветлување се многу различни од нормалната фотографија. При изведувачки осветлување, контурите на лицето на објектот се одвоени од позадината, за да се создаде чувство за еден композитен дел со различен тип сразмерност.

Светло-сенчано осветлување: Овде лицето на објектот е поделен на две половини, едната е во сенка, а другата е осветлена. Тоа создава драматичен ефект и е особено погоден за портрети на уметници како актери и музичари.

Класично осветлување: Класиката создава црно-бел ефект кој нагласува деталите на лицето кое води до исчистена, апстрактна и поемоционална слика.

Huawei Mate 20 Lite беше претставен пред десетина дена, а продажната цена му изнесува околу 23.000 до 24.000 денари (околу 380 евра), доколку се земе само уредот, без договор од некој оператор.

Се работи за уред од средно високата класа според цената, меѓутоа како и секогаш со Huawei, ќе забележите дека неговите карактеристики го ставаат во нешто повисока класа. Повеќе информации за Mate 20 lite можете да прочитате на овој ЛИНК.