Кога се бараат потенционални планети за живот, научниците бараат повеќе био-знаци меѓу кои и јаглерод диоксид во атмосферата.

На земјата јаглерод диоксидот ја зголема површинската температура преку стварањето на ефектот на стаклена градина.

Главниот изор на јаглерод диоксид на земјатa се вулканите кои што пред милијарди години од внатрешноста на земјата го исфрлаат овој гас во атмосферата.

Бидејќи поголемиот дел од вулканите се наоѓаат на места каде што се судираат тектонски плочи научниците веруваа дека тектонски плочи се задолжителна особина за една планета да подржува живот каков што знаеме.

Но сега тим од научници докажа дека јаглерод диоксид може да испадне на површината и на дуги начини освим низ вулкани.

Ова откритије е важно бидејќи поголемиот дел од планетите немаат тектонски плочи, туку едно целосна сферична обвивка, т.е. Земјата е единствената планета што ја знаеме дека има тектонски плочи.

Ова значи дека многу повеќе планети во нашата галаксија можат да подржуваат живот.

Низа од слични откритија во последните неколку години ја смени нашата перцепција дека сме сами во универзумот, шансите за живот надвор од нашиот сончев систем изгледаат поверојатни секој нареден ден.