Научниците открија неочекувано многу вода на Месечината

Нашиот непосреден сосед – Месечината, крие во себе многу повеќе вода отколку што првично се мислеше, покажуваат нови анализи на сателитски информации. Оваа нова информација им дава на научниците нов поглед врз тоа како била формирана Месечината и каква е внатрешната структура.

Долго време се сметаше дека Месечината е целосно сува – на површината е правлива, без атмосфера, со екстремни температурни амплитуди и без доволно гравитација за задржување на молекулите на водата, пишува научното списание “Сајанс алерт”.

Во 2009 година сонда на НАСА открива огромно количество вода во форма на мраз на јужниот нејзин пол. Тогаш се претпоставуваше дека мразот милијарди години се задржал  благодарение на ниските температури на столбовите.

Научниците утврдиле дека слични водни депозити, но во многу мали форми на слични стаклени зрнца, има на многу други места. Водата е откриена и во пирокластични наоѓалишта – камени наоѓалишта со вулканско потекло на возраст од околу 100 милиони години, т. е. од времето кога Месечината сè уште била активна топка со течно јадро и вулканска површина.

Оваа вода, заклучена во самите сочинувачки елементи на сателитите, најверојатно има локално потекло. Тоа значи дека таа била достапна уште кога Месечината била парче, откинато од нашата сопствена земја. До неодамна, сепак научниците не можеа да кажат дали овие зрнца се доказ за друг “влажен” слој на сателити под правлива површина. За да одговори на ова прашање Ралф Миликон од универзитетот “Браун” и неговиот тим анализирале податоци од лунарниот сателит “Чандрајан-1” во комбинација со други извори на информации за површината на Месечината.

Од комбинираните податоци станало јасно дека Месечината ни е богата со водни резерви од вулканското нејзино минато. Иако се потврдува присуството на големи количини вода на Месечината, истражувањето не може да одговори на прашањето од каде дошла таа и дали е од Земјата или од друг извор.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

7 + one =