Неколку Android апликации што вреди да се купат

Оперативниот систем Android одамна го надмина iOS во поглед на удел на пазарот и нема шанси некој во блиска иднина некој да го симне од тронот. Но, програмерите што создаваат апликации за iOS подобро заработуваат од оние кои креираат за Android. Дури и Google Play Store е побогат со апликации од Apple Store.

Но, сите истражувања покажаа дека сопствениците на iPhone се поподготвени да платат за апликации од оние кои имаат други уреди. Иако, тоа не би требало премногу да не чуди. Производите на Apple се сметаат за премиум и оној што е подготвен да плати многу пари за мобилен уред, многу веројатно е подготвен да даде и некое евро за апликација што му треба. Од друга страна, Android може да се најде и на многу евтините уреди и тие корисници најчесто користат бесплатни апликации. Секако дека постојат исклучоци, но генерално гледано таква е состојбата.

Со самото тоа, многу апликации најпрвин се појавуваат на Apple Store, а потоа и на Google Play. Замислете сите Android корисници да плаќаат за мобилните апликации. Програмерите (и Google) би заработувале огромни суми пари. Вака, сето тоа оди кон Apple. Апликациите на мобилниот што ќе ги платите и 5 долари се многу пати повредни од компјутерскиот софтвер што чини 40-50 долари. Кога така ќе погледнеме, можеме да кажеме дека мобилните апликации се всушност доста евтини за вредноста што ви ја даваат.

Свесни сме за фактот дека секогаш постојат бесплатни алтернативи, но тие секогаш со себе донесуваат одреден компромис и нема (најчесто) да бидете задоволни како кога ќе купите некоја целосна апликација. Поради тоа, ви донесуваме апликации што вредат за својата цена и ако ви се потребни, ви препорачуваме да ги купите!

Pocket Casts (3.99 долари)

Дали патувате на работа, патувате во странство или работите по дома? Ако одговорот е да, тогаш можете да го „скратите“ времето со добри Интернет емисии (Подкасти). Дури и ако не правите ништо од наведеното, секогаш би требало да имате време да слушнете добра емисија од која нешто добро може да научите.

Оваа апликација има убав, рамен дизајн, многу функционалности и екстремно е интуитивна. Со неа лесно можете да откривате нови емисии, да ги организирате своите, да ги синхронизирате истоте на сите свои уреди итн. Исто така, кога ќе пристигне нова емисија што сакате да слушате, апликацијата автоматски ќе ја преземе кога е на WiFi. Поради тоа, ако слушате вакви емисии, направете си услуга и купете ја оваа апликација.

Ova aplikacija ima lijepi flat dizajn, hrpu funkcionalnosti i ekstremno je intuitivna. S njom lako možete otkrivati nove emisije, organizirati svoje, sinkronizirati iste na svim svojim uređajima itd. Također, kada dođe nova emisija koju volite slušati, aplikacija će ju automatski skinuti kada je na WiFi-ju. Stoga, ako slušate ovakve emisije, učinite si uslugu i kupite si ovu aplikaciju.

PinOut (бесплатна, надградбата чини 2,99 долари)

Фразата „мобилен флипер“ можеби на прва не предизвикува воодушевување, но ако ја пробате оваа игра, би можеле да го промените мислењето. Ова е бесконечна игра (не изгледа како оној статичен флипер) во кој го туркате топчето низ нивото, додека тече времето, со тоа што можете тоа време да го продолжите за да извршите одредени мини предизвици.

Играта е бесплатна, но ви препорачуваме да ја купите целосната верија која ќе ви дозволи подготовка на вашиот напредок низ играта.

Runtastic PRO (4.99 долари)

Ако во слободно време трчате, тогаш веројатно тоа го правите сами, а единствен „пријател“ ви е уредот по ваш избор. Најчесто тоа е паметниот телефон. Поради тоа, зошто не би инвестирале неколку долари во својот пријател додека трчате?

Се работи за апликацијата Runtastic PRO која ја следи вашата статистика додека трчате, и со GPS ја бележи рутата по која сте трчале и дури и ви нуди „аудио тренер“ кој ќе ве мотивира додека трчате. Дефинитивно една од подобрите вакви апликации на пазарот, но ако 5 долари ви се премногу, ја имате бесплатната верзија која содржи реклами и има лимитирани можности.

Monument Valley (3.99 долари)

Има многу игри достапни на Google Play и можете да потрошите часови и часови на одлично направени игри. Посебно од големите гејмерски компании кои редовно ги исфрлаат апликациите на пазарот. Но, можете да ја купите и Monument Valley и на тој начин да му дадете неколку долари на многу талентираниот програмер кој креираше многу интересна игра.

Се работи за имагинарен свет во кој изведувате одредени градежни работи за да ја спасите принцезата, односно да и дадете можност да ги види убавините на светот. Можеби на прва не ви изгледа премногу интересно, но кликнете на линкот и погледнете ги фотографиите. Можеби ќе се предомислите. Нам играта многу ни се допадна и ни пружи многу часови забава.

Swype keyboard (0.99 долари)

Иако виртуелните тастатури ни пружаат многу, не се ни половина добри како физичките тастатури. Немате feedback кога ќе го притиснете копчето, не можете така брзо да пишувате и слично. Секако, тоа не значи дека не треба да се стремиме еден ден да имаме фантастични виртуелни тастатури.

Во тој поглед, нашата најдрага тастатура е Swype. Се работи за тастатура која ви ги нуди зборовите кога ги пишувате, имате гласовна можност за диктирање (вие зборувате, таа пишува), и учи што пишувате и зборовите често ви ги дава како брз избор да не морате да пишувате, туку да го изберете зборот што ви треба. А најдоброто од се  – не морате да ги кревате прстите од тастатурата. Можете да го влечете прстот по тастатурата и таа ќе ви ги пишува зборовите. Кога ќе се научите тоа да го правите, ќе пишувате барем двојно побрзо отколку да пишувате на виртуелна тастатура.

Ако не сакате да платите, можете да ја пробате апликацијата SwiftKey. Таа е бесплатна, но ќе морате да платите за дополнителните теми и слично, па подобро е веднаш да почнете со Swype тастатурата.

Tasker (2.99 долари)

Vaš smartphone je prilično jak uređaj kojeg uvijek imate sa sobom. No, limitirani ste onime što vam Google i proizvođač mobitela dopuštaju da radite sa svojim uređajem. Postoje dva načina da to zaobiđete. Ili da investirate vrijeme i trud pa da rootate mobitel ili možete koristiti Tasker.

Tasker vam omogućuje da napravite ono što ne biste mogli normalnim putem, točnije proširuje vam mogućnosti na uređaju. Neke od mogućnosti Taskera su da vam dozvoli da si sami odaberete vrstu notifikacije (vibracija, LED, zvuk …) za određene akcije, možete sami kopati po datotekama u mobitelu, lakše upravljati sa zipanim datotekama i još mnogo toga. Svakako bacite oko na ovu aplikaciju!

Star Walk (2.99 долари)

Star Walk е она што наскоро ќе станат и многуте други апликации. Се работи апликација за проширена реалност (Augmented reality), а служи да го идентификува небото, односно ѕвездите на него. Така ќе можете да го насочите телефонот кон небото (дење или ноќе), а апликацијата во едно убаво опкружување ќе ви ги покаже ѕвездите над вас и слично. Зарем не се исплати да се платат 3 долари за целиот соларен систем?

Wolfram Alpha (2.99 долари)

Wolfram Alpha е нешто како Google, но се се врти околу математиката и податоците. Додека Google ви помага да ја пронајдете најдобрата веб страница која ви кеже каде да јадете морска храна во Португалија, Wolfram Alpha ќе ви даде податоци за потрошувачката на риба по глава на жител, тоа ќе го спореди со Америка и ќе ја распореди потрошувачката на храна по категорија на риба.