Категорија: ФУТУРАМА

ФУТУРАМА

Климатските промени ќе станат најлоши за три години

Уништувањето на земјата поради климатските промени можеби изгледа како далечна иднина, но планетата веќе страда од сериозни последици, предупредуваат експертите од Светскиот економски форум (СЕФ). Глобалната средна стапка на пораст…

ФУТУРАМА, Featured

NASA објави спектакуларни снимки на сончеви ерупции

Американската вселенска агенција NASA објави спектакуларни снимки на сончеви ерупции снимени на 4 септември. Научниците смируваат дека дури и кога активноста на нашата ѕвезда е засилена, сончевата радијација не може да навлезе во земјината атмосфера во…

ФУТУРАМА

Зграда во Берлин која го прочистува воздухот на својата околина

Првата зграда на познатиот полски архитект Даниел Либескинд во Берлин е интересно обликуван објект кој буквално го чисти околниот воздух. Зградата наречена „Сафир“ е обложена со геометриски плочки, кои се…

ФУТУРАМА

Добитници на нобелова награда опишаа како ќе исчезне човештвото

Анкетата спроведена меѓу 50 добитници на Нобелова награда од областите хемија, физика, психологија, медицина и економија резултираше со десет предвидувања за тоа како ќе се збрише човечкиот вид. Третина од…

ФУТУРАМА, НАЈНОВИ

Елон Маск: Вештачката интелигенција ќе доведе до трета светска војна

„Кина, Русија и сите останати држави со силна компјутерска наука наскоро ќе се приклучат во трката за напредок на вештачката интелигенција“, истакна на Твитер, сопственикот на Tesla и Space X….

ФУТУРАМА, Featured

Детектирани непознати сигнали во вселената

Во потрага по знаци од вонземјани, астрономите детектирале 15 силни радиосигнали што доаѓаат од џуџестите галаксии оддалечени 3 милијарди светлосни години од Земјата. Изворот на овие сигнали е непознат. Некои…

ФУТУРАМА

Дронови како средство за детекција на ајкули во водите околу Австралија

Заради поголема безбедност на туристите, но и на жителите на австралиското крајбрежје, властите во Австралија наскоро воведуваат надзор со дронови кои ќе прелетуваат преку водата и ќе детектираат ајкули. Дроновите…