Јапонија предвидува дека потребите за производство на електрична енергија ќе се зголемат од 35 до 50 проценти до 2050 година поради зголемената побарувачка од фабриките за полуспроводници и центрите за податоци на вештачка интелигенција (АИ), процени владата.

Зголемувањето на побарувачката е прво во последните 20 години и бара големи инвестиции, се вели во владиниот документ.

Ако Јапонија не го зголеми производството на обновлива енергија, стабилното снабдување со електрична енергија би можело да биде неизвесно, според владата.

Јапонија во голема мера се потпира на Блискиот Исток за снабдување со фосилни горива. Минатата година усвои закон, чија цел е да ги промовира инвестициите за декарбонизација во јавниот и приватниот сектор во вредност од повеќе од 150 трилиони јени (962 милијарди долари) во текот на 10 години.

Јапонија смета на соларни ќелии од следната генерација, пловечки ветерни електрани на брегот, рестартирање нуклеарни централи и воведување реактори од следната генерација за да се задоволи побарувачката, покажуваат владините документи.