Социјалната мрежа TikTok објави дека ќе започне автоматски да ја означува секоја содржина создадена со вештачка интелигенција (AI).

„AI овозможува неверојатни креативни можности, но може да ги збуни и заведе гледачите ако не знаат дека содржината е создадена со помош на вештачка интелигенција. Означувањето е важно за да се направи контекстот појасен“, се вели во соопштението на TikTok.

Содржината на TikTok претходно беше означена ако е создадена со помош на вештачка интелигенција на таа платформа, но ова сега ќе биде случај и со вештачката интелигенција надвор од TikTok.