Apple наводно платил 50 милиони долари за да го обучи својот iPhone AI на јавно достапни фотографии.

И покрај гласините кои сугерираат дека Apple се подготвува да претстави некаква нова технологија за вештачка интелигенција која ќе биде дел од софтверот iOS 18 и macOS 15 подоцна оваа година, новиот извештај покажува дека компанијата користела популарна страница за фотографии за да ја обучи својата вештачка интелигенција.

Сè уште не е јасно што ќе понудат новите функции за вештачка интелигенција на Apple, но новиот извештај на Ројтерс тврди дека Apple и другите компании склучиле договор со Shutterstock, кој ќе им обезбеди милиони фотографии, видеа и музички датотеки како извор за обука за вештачка интелигенција.

Во истиот извештај се тврди дека секоја од компаниите платила меѓу 25 и 50 милиони долари за овие договори.

Извршниот директор на Apple, Тим Кук, претходно изјави дека неговата компанија ќе го потресе светот на вештачката интелигенција во 2024 година, а се верува дека најмногу за тоа ќе придонесат iPhone и Mac. Новите софтверски ажурирања се очекува да бидат објавени на настанот WWDC на 10 јуни, пред да бидат достапни за програмерите во бета форма.

Ако Apple ја следи сопствената испробана шема, тогаш можеме да очекуваме повеќемесечна бета програма пред новите софтверски ажурирања да станат достапни за светот во септември.