Asus ROG неодамна објави дека тим од стручни оверклокувачи собориле четири светски рекорди во оверклокување.

Оверклокерите од различни делови на светот соборија светски рекорди со помош на матичната плоча ROG Maximus Z790 Apex Encore, која беше опремена со најновиот процесор Intel Core i9-14900KS.

Core i9-14900KS е најновиот потрошувачки десктоп процесор на Intel, со 24 јадра. Доаѓа со boost брзина на такт од 6,2 GHz, па не е изненадување што оверклокери успеаја да постават нови рекорди со него.

Еден од рекордите што беше срушен е оној за брзина, надминувајќи го претходниот поставен од оверклокерот Елмор, со брзина од 9044 Mhz со матична плоча Core i9-14900KF. Новиот рекорд сега изнесува 9117,8 MHz и е постигнат на матичната плоча ROG Maximus Z790 Apex Encore.

Како што можете да видите на придружното видео, рекордот е постигнат со помош на ладење на процесорот со течен хелиум, а процесорот за време на тестирањето достигна температура од -231°C.

Safedisk ја користеше истата конфигурација за следните светски рекорди: PiFast за само 6,79 секунди, SuperPI 1M за 3,768 секунди и PYPrime 32B за 97,596 секунди.