Денес, ЦД-то изгледа како „остаток од минатото“, но не така одамна, тоа беше последниот крик на технологијата.

Повеќето од нас барем во одреден момент во животот користеле ЦД (компакт диск) за музика, видео игри или филмови (некои и денес), но дали некогаш сте се запрашале како сето тоа всушност функционира?

Ако сте се прашале, имате среќа – видеото на TikTok со оваа тема стана исклучително популарно на социјалните мрежи.

Имено, еден канал на TikTok зумирал ЦД за да можеме да ги видиме деталите, а друг, наречен „Elysium Glimpse“, го снимил тоа видео и дополнително го разјаснил.

Накратко, ЦД-то функционира на тој начин што има мал бинарен код (нули и единици) „изрезбани“ во неговата површина, а потоа тој код се „чита“ со исклучително прецизни ласери.

Благодарение на ова може да се репродуцираат звук, слика и слично, а ласерите кои верувале или не го „толкуваат“ кодот се тенки колку 1/6 од просечно човечко влакно.

Најдобро е да погледнете како сето тоа изгледа во видеото подолу.

@elysiumglimpse The macro video of a CD shows how it works by encoding small pits and lands (0s, 1s) onto the surface of the CD. This binary code is then interpreted by highly precise lasers, enabling the player to accurately reproduce the sound. #tech #technology #science #howitworks #nowyouknow #macro #macrophotography #macrofying #interesting #didyouknow #engineering #mindblown ♬ Cornfield Chase – Hans Zimmer