Американската компанија Apple наводно платила казна од 13,56 милиони долари на руската Федерална антимонополска служба (FAS) за да го реши тековниот спор.

Казната е изречена поради наводите дека Apple ја злоупотребил својата доминантна позиција на пазарот во врска со плаќањата во апликацијата Apple store. ФАС откри дека Apple ја извршил исплатата на 19 јануари, а средствата биле префрлени во федералниот буџет на Русија, пренесува Ројтерс.

Казната следи по претходната пресуда во која ФАС тврдеше дека дистрибуцијата на апликации на компанијата Apple преку нејзиниот оперативен систем iOS им дава на сопствените производи конкурентна предност.

Apple не се согласи со пресудата, но сепак ја плати казната. Американскиот технолошки гигант е вмешан во антимонополски случаи во Русија, откако плати 12,1 милиони долари во февруари 2023 година поради спор околу нејзината доминација на пазарот на мобилни апликации.

Потегот на руската антимонополска услуга доаѓа против позадината на односите на Русија со странските технолошки компании, особено загриженоста поради нелегалната содржина и неуспехот да се чуваат податоците на корисниците локално.

Споровите со технолошките компании ескалираа откако руските трупи влегоа во Украина во февруари 2022 година. Како одговор на конфликтот, Apple привремено ја запре продажбата на своите производи во Русија и ја ограничи својата услуга Apple Pay во таа земја.