Андроид 14 ја зајакнува приватноста со функција која може да ве извести кога некој ќе направи скриншот од вашата кореспонденција, а некои апликации веќе го спроведуваат тоа.

Германската шопинг апликација OTTO стана една од првите апликации што ја прифати оваа функција, па кога ќе направите слика од екранот во апликацијата, добивате известување дека сте „фатени на дело“.

Google објасни дека Android 14 вовел API дизајниран да го направи откривањето на слики од екранот пораспространето, така што апликациите ќе можат да добиваат известување секогаш кога ќе се направи скриншот.

Да бидеме појасни – апликацијата знае само дека сте направиле скриншот, а не што всушност било прикажано во тој момент.

Откако ќе бидат известени, програмерите исто така можат да бидат креативни за тоа што ќе се случи следно. На пример, апликациите за пораки може да ги известат луѓето кога некој ќе направи скриншот од нивниот разговор.

Сепак, можно е апликациите да „снимат“ слика од екранот направена само со копчиња (на пр. истовремено притискање на јачината на звукот и исклучувањето или слична комбинација).

Многу телефони денес имаат можност да снимаат слики од екранот со помош на различни гестови, а има и апликации кои го прават тоа, а сето тоа е начини да се заобиколи API-то што следи што се прави. За такви, постои постар API што им овозможува на апликациите да блокираат скриншотови.